Παρουσιάσεις – Διακρίσεις – Πού είμαστε μέλη

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ο Όμιλος, από τον καιρό της δημιουργίας του, έχει δώσει περισσότερες από 850 παραστάσεις εντός κι εκτός Κύπρου και έχει γίνει δέκτης των καλύτερων σχολίων του Τύπου, για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση που επιδεικνύει για τη διατήρηση των παραδοσιακών χορών και εθίμων της Κύπρου.

Παραστάσεις εντός Κύπρου

Ο Όμιλος έχει λάβει μέρος σε παραστάσεις για τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό, για την ενίσχυση του Ταμείου Προσφύγων, το Ταμείο Υποτροφιών «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’», το Ταμείο για την εγκαθίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Ταμείο για ενίσχυση της Σχολής Τυφλών και άλλων. Τα μέλη του Ομίλου έχουν παρουσιαστεί και διασκεδάσει χιλιάδες μέλη της Εθνικής Φρουράς, τυφλούς μαθητές, παιδιά με ειδικές ανάγκες, άτομα τρίτης ηλικίας, τρόφιμους ψυχικού ασύλου, καρκινοπαθείς και άλλες ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Ο Όμιλος, μεταξύ άλλων, έχει δώσει παραστάσεις στη Διεθνή Κρατική Έκθεση Κύπρου, σε φεστιβάλ δήμων και κοινοτήτων όπως της Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου, Λευκάρων, Ορμήδειας, Ορόκλινης, Πολεμίου κι άλλων, στο Ετήσιο Φεστιβάλ Κρασιού και σε άλλα τοπικά φεστιβάλ. Έχει παρουσιαστεί σε διεθνείς αποστολές που επισκέπτονται την Κύπρο, επίσημους καλεσμένους της Κυπριακής Κυβέρνησης όπως επίσης και σε ξένους συμμετέχοντες συνεδρίων που πραγματοποιούνται στην Κύπρο.

Παραστάσεις στο εξωτερικό

Ο Όμιλος έχει συμμετάσχει σε πολλά ξένα, διεθνή Φεστιβάλ σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στις Η.Π.Α., Καναδά, Κίνα. Μερικά από αυτά είναι:
International Folklore Festival in Ohrid, Yugoslavia – 1978
International Folklore Festival in Ohrid, Yugoslavia – 1979
Lefkas International Folklore Festival, Greece – 1980, 1984, 2003
International Folklore Festival Burgas, Bulgaria – 1980
Billingham International Folklore Festival , UK – 1982, 1990, 2005
Fêtes de la Vigne de Dijon, France – 1986
Folkmoot Festival, North Carolina, USA – 1988
International Folk Music and Dance Festival of the Pyrenees, Oloron France – 1992
Festival Internacional de Folklore de Portugalete y del País Vasco, Spain – 1992
Herodion Theatre, Athens, Greece – 1995
Le Mondial des Cultures of Drummondville, Canada – 1996
Festival du Monde Martigue, Marseille, France – 1997, 2011
International Folklore Festival in Ohrid, F.Y.R. of Macedonia (F.Y.R.O.M.) – 2000
Festival Château-Gombert, Marseille, France – 2013
Festival SIVO – Odoorn, Netherlands – 2016
Mezinárodní Folklorní Festival CIOFF, IOV – Šumperk – Czech Rep – 2017

Μια από τις ιστορικές στιγμές για τον Όμιλο, ήταν  η προώθηση του κυπριακού πολιτισμού στην Κίνα, όπου παρευρέθηκε σαν ο πολιτιστικός φορέας, κατά την τότε επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην πρωτεύουσα Πεκίνο. Παρόμοια ευκαιρία είχε το 2004 στο Bray / Dublin της Ιρλανδίας όταν κλήθηκε να εκπροσωπησει την Κυπριακή Δημοκρατία στις εκδηλώσεις για την πλήρη ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Όμιλος έχει επίσης σημαντικά συνεισφέρει στη διατήρηση των δεσμών που υπάρχουν μεταξύ των Κυπρίων της ομογένειας και της πατρικής γης, δίνοντας παραστάσεις σε χώρες όπου χιλιάδες Έλληνες και Κύπριοι ομογενείς ζουν κι εργάζονται, όπως ο Καναδάς, οι Η.Π.Α., η Νότιος Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες. Την ίδια περίοδο ο Όμιλος τιμά την Κύπρο με παρουσιάσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου όπως Ζαμβία, Ζιμπάμπουε, Ελβετία, Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ντουμπάι, Μπαχρέϊν, Λιβύη και άλλες. Έχει επίσης συμμετάσχει σε «Κυπριακές Βραδιές» που οργανώνονται κατά καιρούς από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού στο εξωτερικό. 

Τηλεοπτικές παρουσιάσεις

Λόγω του επαγγελματισμού και της άψογης σκηνικής εμφάνισης, τα μέλη του Ομίλου έχουν συμμετάσχει σε αρκετές κυπριακές, τηλεοπτικές εκπομπές και παραγωγές, με την πρώτη να είναι στο Ρ.Ι Κ. (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου) με την εκπομπή «Βουνό μου Πενταδάκτυλε» την περίοδο 1976-77. Από τότε μέχρι και σήμερα, ο Όμιλος έχει κάνει πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Η τελευταία και σημαντική έγινε τον Μάϊο του 2015 σε μια εκπομπή - αφιέρωμα στα 40χρονα του Ομίλου.

Άλλες παρουσιάσεις - παραγωγές

Ο Όμιλος εκτός από την συμμετοχή του σε φεστιβάλ, τηλεοπτικές εκπομπές και παραγωγές, έχει επεκταθεί με μεγαλύτερες παραγωγές. Η πρώτη έγινε το 2014 με τη μουσικοχορευτική παράσταση - αφιέρωμα στον εκλιπών χοροδιδάσκαλο και χορογράφο Μίκη Σιακαλλή, «Δάσκαλε... η κληρονομιά σου», με συμμετοχή περισσότερων από 80 χορευτών, λαϊκή και παραδοσιακή ορχήστρα, τραγουδιστές, ηθοποιούς και με ένα υπέροχο σενάριο.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Ο Όμιλος έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και επαίνους σε διεθνή φεστιβάλ τιμώντας το όνομα της Κύπρου. Δυο βραβεία τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά είναι το 1ο Βραβείο που δόθηκε στον Όμιλο κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Διαγωνισμού “Radiuska” της Ρώσσικης Τηλεόρασης για τον «Κυπριακό Γάμο» και το 1ο Βραβείο για την παραδοσιακή στολή κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ της Dijon, στη Γαλλία το 1986.

Ακόμη μια εξαιρετική τιμή για τον Όμιλο είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ στο Martigues στη Γαλλία το 1997, οι διοργανωτές εμπιστεύτηκαν τον Όμιλο για τη χορογραφία, σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια του καλλιτεχνικού μέρους της τελετής λήξης του Φεστιβάλ.

Το 2004 ο Όμιλος επιλέχθηκε να αντιπροσωπεύσει την Κύπρο στους εορτασμούς για την πλήρη ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που έγιναν στο Bray της Ιρλανδίας, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ο Όμιλος είχε την τιμή ξανά στο Chateau Gombert, Μασσαλία – Γαλλία το 2013  όπου η Κύπρος είχε επιλεχθεί σαν τιμώμενη χώρα του φεστιβάλ. Τα μέλη του Ομίλου είχαν την ευκαιρία να έχουν μια μέρα αποκλειστικά για να διασκεδάσουν, χορέψουν για το κοινό, να δείξουν έθιμα της Κύπρου και πάνω από όλα να τονίσουν την κυπριακή φιλοξενία σε όλους τους παρευρισκόμενους εκείνη τη ξεχωριστή μέρα.

ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΗ

The Society is currently member of:
elEL